Miluju pečené papriky. Ukrývají v sobě koncentrovanou chuť a vůni léta
a do spousty jídel jsou nepostradatelné. Taková bruschetta s grilovanou paprikou, trochou bazalky a olivovým olejem je prostě geniální pokrm. Ze srdce ale nenávidím jejich
loupání. Fakt mi nevadí čistit třeba vepřové ledvinky nebo propírat dršťky,
ale když přijde na řadu loupání paprik, klidím se radši stranou a přenechávám
snažení trpělivějším. Přijde mi to jako ta nejotravnější kuchyňská práce.
Co ale mám děsně rád je ajvar. Letos mě navíc popadla syslicí nálada a
tak jsem se kromě marmelád a nakládaných okurků rozhodl, že rozhodně musím mít
taky vlastní ajvar. Na to, že na něj bude potřeba hooodně pečených paprik
jsem v tu chvíli samozřejmě nemyslel. Nastal den D a já na trhu koupil 2,5kg lilků a 1,5kg nádherných
masitých kapií. Gril se mi roztápět nechtělo, tak jsem klasicky zapnul troubu
na 220 stupňů, z paprik vyndal stopky a semínka a dal je péct do trouby.
Trvalo to asi hodinu, než byly pěkně popraskané, místy do černa.
Provoněly celý byt, v tuhle chvíli jsem se na ten ajvar doopravdy začínal
těšit. Další fáze byla taky jasná - dát papriky do misky, zakrýt fólií a nechat
zapařit. Přijdu po půl hodině, papriky už byly vychladlé, tak jsem je začal loupat. A tu nastal problém. Papriky jsou samá slupka, ale nikde žádná
dužina! Prostě se trhají pod rukama, ale dužinu z toho ne a ne dostat.
Nakonec jsem je kousek po kousku kladl na prkýnko a nožem z nich opatrně zeškraboval
mikroskopickou vrstvu dužiny. Z 8 obřích paprik o váze 1500g se mi po nekonečném utrpení podařilo vydolovat odhadem 150g dužiny. A tak je to prostě pokaždé! Proč to na videu
vždycky vypadá jednoduše jako loupání slupky od banánu, ale v důsledku je z toho
kitchen nightmare? Je to paprikama, technikou nebo mýma nešikovnýma rukama?
Používám špatný druh paprik nebo je mám místo pečení radši opalovat na sporáku?
Obávám se, že z ajvaru letos nebude nic a já se svého odporu k loupání paprik
jenom tak nezbavím. Anebo se hecnu a dodělám ho, ale v tom případě to asi bude
ten nejdražší ajvar ve střední Evropě, protože na mých pár skleniček padne půl
skleníku paprik.
Žádné komentáře:
Okomentovat